BLOG
Οι πέντε θεμελιώδεις νοημοσύνες για επιτυχημένη ζωή
Οι νοημοσύνες αναπτύσσονται νωρίς. Ποιος ο ρόλος των γονέων και των δασκάλων;
· Πρώτη και πλέον κρίσιμη είναι η υπαρξιακή νοημοσύνη. Ο πυρήνας της είναι η αυτογνωσία και το πιο κρίσιμο στοιχείο αυτής είναι οι ξεκάθαρες αξίες που καθορίζουν το ποιος θέλουμε να γίνουμε και το πώς θέλουμε να ζούμε. Εκτός αυτού, κρίσιμο στοιχείο της υπαρξιακής νοημοσύνης η πρόδραση, δηλαδή η πίστη ότι δεδομένων των περιορισμών, εμείς με τις επιλογές μας καθορίζουμε το τι θέλουμε, γιατί το θέλουμε, τι κάνουμε, γιατί, πώς και πότε το κάνουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πέραν αυτών, σημαντικά στοιχεία είναι η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η αυτοκυριαρχία, το κουράγιο, το θράσος, η σύνεση.
· Δεύτερη νοημοσύνη είναι η λογική νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε το μυαλό που διαθέτουμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν αξιοποιούμε πάρα μόνο το 10% περίπου του μυαλού μας. Βασικά στοιχεία της λογικής νοημοσύνης είναι η ορθολογική σκέψη και κυρίως να ορίζουμε σωστά προβλήματα, η δημιουργική σκέψη, η ανάλυση και η σύνθεση.
· Η τρίτη νοημοσύνη είναι η πρακτική νοημοσύνη που είναι απαραίτητη για να υλοποιούμε αποτελεσματικά τις επιλογές μας και να επιτυγχάνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σημαντικό, εδώ, είναι να θέτουμε τις σωστές προτεραιότητες, εστιάζοντας στα σημαντικά και να μην τα αφήνουμε στο έλεος των ασήμαντων. Επίσης, είναι σημαντικό να θέτουμε στόχους και να διαμορφώνουμε το σωστό σχέδιο για την υλοποίηση τους, διότι ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια επιθυμία. Πέραν αυτών, η εστίαση στο σχέδιο και η επιμονή είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αποτελεσμάτων.
· Τέταρτη κρίσιμη νοημοσύνη για επιτυχημένη ζωή είναι η κοινωνική νοημοσύνη. “Μόνος μπορεί να ζει ο θεός ή το θεριό”, υποστήριξε ο Πλάτωνας.Η επιτυχημένη ζωή μας εξαρτάται σημαντικά από τις σχέσεις μας με τους άλλους, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Κοινωνική νοημοσύνη σημαίνει να χτίζουμε τις σωστές σχέσεις για να ζούμε καλά. Σημαίνει,κυρίως, να μπορούμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των άλλων. Σημαίνει συνεργασία και ηγεσία με την έννοια της άσκησης θετικής επιρροής στους άλλους, για το κοινό καλό ή αμοιβαίο όφελος.
· Τέλος υπάρχει η συναισθηματική νοημοσύνη που είναι αρκετά διαδεδομένη και περιλαμβάνει τις ικανότητες κατανόησης και αποτελεσματικής διαχείρισης των δικών μας συναισθημάτων και των άλλων.
Όλες αυτές οι νοημοσύνες αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία μέσω των εμπειριών και της μαθησιακής διαδικασίας, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Έχουν ήδη αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι, τεχνικές και εργαλεία.
Ως γονείς και ως δάσκαλοι, όλων των βαθμίδων, έχουμε την ευθύνη να αναπτύξουμε στα παιδιά αυτές τις νοημοσύνες. Η απόκτηση επαγγελματικών και επιστημονικών γνώσεων είναι προαπαιτούμενη για την επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή. Δεν μπορεί όμως, να την εξασφαλίσει χωρίς τις πέντε θεμελιώδεις νοημοσύνες που άλλωστε προσδιορίζουν και την απόκτηση των προηγούμενων γνώσεων.